/swojana/

sobota, 12 stycznia 2013





Strucla rumowo – orzechowa

To zwyczajne, smaczne, domowe ciasto drożdżowe z apetyczną kruszonką. Nie tylko ucieszy nasze podniebienia, ale wypełni dom zapachami;) Przepis zaczerpnięty ze strony moje wypieki .



Składniki na ciasto drożdżowe:


3 szklanki mąki pszennej

12 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych

4 żółtka

1 jajko

szczypta soli

5 łyżek cukru

3/4 szklanki mleka

90 g masła, roztopionego i przestudzonego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


W letnim mleku rozpuścić 24 g drożdży z cukrem i szklanka mąki. Rozmieszać. Po chwili dodać  resztę składników i wyrobić do uzyskania miękkiej, elastycznej masy. Odstawić pod przykryciem na 1,5 godz. Po upływie tego czasu uderzyć w ciasto i wyrobić lekko jeszcze raz. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o krótszym boku równym ok. 30 cm (równym mniej więcej długości formy). Posmarować równomiernie przygotowanym nadzieniem orzechowo – rumowym. Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Naciąć bardzo głęboko przez środek (otworzy się jama). Posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka. Posypać równomiernie kruszonką cynamonową.

Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. Celsjusza przez  40 – 45 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku po wyłączeniu. Strucle należy piec w formie ze względu na konsystencję ciasta, które jest na tyle delikatne, że bez niej stałoby się płaskie.


Nadzienie orzechowo - rumowe:


300 g zmielonych orzechów włoskich

150 g ciemnego brązowego cukru

120 g śmietany kremówki 36%

3 łyżki ciemnego rumu

1 łyżeczka cynamonu

1 białko


Orzechy rozdrobnić w malakserze (lub posiekać bardzo drobno), wsypać do miski, dodać brązowy cukier, cynamon, wlać kremówkę i rum. Rozetrzeć blenderem. Na końcu dodać ubite na sztywno białko z odrobiną soli i delikatnie zamieszać.


Kruszonka:


90 g mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

50 g cukru

60 g masła, roztopionego


Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Wlać roztopione, gorące masło. Wyrobić między palcami na kruszonkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz