Strucla
rumowo – orzechowa
To zwyczajne, smaczne, domowe ciasto
drożdżowe z apetyczną kruszonką. Nie tylko ucieszy nasze podniebienia, ale
wypełni dom zapachami;) Przepis zaczerpnięty ze strony moje wypieki .
Składniki
na ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
12 g suchych drożdży lub 24 g drożdży świeżych
4 żółtka
1 jajko
szczypta soli
5 łyżek cukru
3/4 szklanki mleka
90 g masła, roztopionego i przestudzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W letnim mleku rozpuścić 24 g drożdży z cukrem i
szklanka mąki. Rozmieszać. Po chwili dodać
resztę składników i wyrobić do uzyskania miękkiej, elastycznej masy.
Odstawić pod przykryciem na 1,5 godz. Po upływie tego czasu uderzyć w ciasto i wyrobić
lekko jeszcze raz. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt
o krótszym boku równym ok. 30 cm (równym mniej więcej długości formy).
Posmarować równomiernie przygotowanym nadzieniem orzechowo – rumowym. Zwinąć
jak roladę wzdłuż krótszego boku. Naciąć bardzo głęboko przez środek (otworzy
się jama). Posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka.
Posypać równomiernie kruszonką cynamonową.
Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Piec w
piekarniku nagrzanym do 190 st. Celsjusza przez
40 – 45 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku po wyłączeniu. Strucle należy
piec w formie ze względu na konsystencję ciasta, które jest na tyle delikatne,
że bez niej stałoby się płaskie.
Nadzienie
orzechowo - rumowe:
300 g zmielonych orzechów włoskich
150 g ciemnego brązowego
cukru
120 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki ciemnego rumu
1 łyżeczka cynamonu
1 białko
Orzechy rozdrobnić w malakserze (lub posiekać bardzo
drobno), wsypać do miski, dodać brązowy cukier, cynamon, wlać kremówkę i rum. Rozetrzeć blenderem. Na końcu dodać
ubite na sztywno białko z odrobiną soli i delikatnie zamieszać.
Kruszonka:
90 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
50 g cukru
60 g masła, roztopionego
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Wlać roztopione,
gorące masło. Wyrobić między palcami na kruszonkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz