/swojana/

sobota, 19 stycznia 2013

Chocolate chip cookies (przepis Giny)

Amerykańskie ciasteczka swojanowego wypieku
Jeśli tęsknicie za wanilią i czekoladą, za chrupką słodyczą delikatnie rozpływającą się w ustach, polecam czekoladowe ciasteczka "chocolate chips". Przepis pochodzi z pierwszej ręki, od naszej przyjaciółki Giny. Zapach przywabił Jana, który zjawiając się niespodziewanie w kuchni, zakrzyknął: "Mamo, co tu tak pięknie pachnie?!", po czym chwycił jeszcze gorące ciastko i połknął w całości jak smok wawelski owcę:)

Original recipe:

500 g flour (mąki)
1 teaspoon baking soda (sody)
1/2 teaspoon salt (pół łyżeczki soli)
225 g butter (masła)
350 sugar (cukru)
2 eggs (jajka)
1 packet vanilla sugar (cukru waniliowego)
400 g milk chocolite, cut into small pieces (mlecznej czekolady pokrojonej w drobne kawałki)

Stir together flour, soda, salt (wymieszać mąkę, sodę, sól)
In a different mixing bowl beat butter and sugar together until fluffy(w osobnej misce wymieszać masło z cukrem do puszystości)
Add egss and vanilla. Beat well.(dodać jajka i cukier waniliowy, dobrze ubić)
Add dry indgredients to beaten mixture. Beat until well combined.
(dodać suche składniki do ubitej masy, dobrze połączyć - wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką - swojana)
Stir in choclite pieces.(wymieszać z czekoladowymi kawałeczkami)
Drop from a teaspoon 5 cm apart.(upuszczać z małej łyżeczki w odległości 5 cm na papier do pieczenia - masa jest na tyle gesta i lepka, że można kulać w dłoniach nieduże, spłaszczone kulki, w trakcie pieczenia powiększą się i rozleją w ciasteczka - swojanka)
Bake at 180, 10 min.(piec w 180 st.C 10 minut)


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz