/swojana/

niedziela, 13 maja 2012

Podpłomyk z solą morską i czarnuszką

Świetnie pasuje do wiosennych sałatek, past, gyrosa, z samym masłem, z masłem i szczypiorkiem itd. Czarnuszka dobrze komponuje się z tym orientalnym chlebem (można ją kupić w ziołowym sklepie).
 Składniki:
50 dag mąki pszennej
300 ml zimnego piwa
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1/4 kostki drożdży
Wsypać mąkę do miski, wlać piwo, rozpuścić w nim drożdże, dodać sól, cukier, wyrobić, by ciasto było elastyczne i jednolite. Zawinąć w wilgotną, czystą ściereczkę i włożyć do plastikowej
 torebki na osiem godzin w zimne miejsce, ale nie do lodówki. Ma podwoić objętość. Wtedy rozpłaszczyć na stolnicy, zrobić wgłębienia palcami, posypać solą morską i czarnuszką. Przełożyć na papier do pieczenia ułożony na blasze piekarnika. Piec w 200 st.Celsjusza z termoobiegiem albo w 220 bez termoobiegu. 
 Dziś śniadanie było wyśmienite! Dzieci wywabione zostały wywabione z łóżek zapachem pysznego chleba:) Jedzcie też na zdrowie:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz