/swojana/

wtorek, 13 grudnia 2011

Pierniczki od zaraz miękkie;)

 Przepis na pierniczki: (świetny przepis, wypróbowany wielokrotnie ze strony moje wypieki)
 Składniki:
  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto.. Rozwałkować podsypując mąką, by ciasto się nie kleiło, na grubość ok. 3 mm. Wykrawać. Piec w temperaturze 180 stopni (nie za długo, bo będą miały posmak goryczy). Lukrujemy (jedno białko roztrzepujemy z taką samą ilością cukru pudru – można zabarwiać sokiem z buraków , sokiem z marchewki albo sokiem z jagód).

1 komentarz:

  1. Zrobiłam dziś pierniczki (rękami dzieci), wszak święta idą, więc w domu ma pachnieć świętami. Przepis wspaniały! pierniczki pyszne! Z pewnością będę powtarzać :-)

    OdpowiedzUsuń