/swojana/

niedziela, 20 grudnia 2015

Zupa wigilijna z karpia (zupa rybna) - menu wigilijne cz.1

        Menu wigilijne:
zupa rybna - kawałki karpia gotuje się w wodzie do miękkości z marchewką, pietruszką, selerem  z dodatkiem listka laurowego, pieprzu w kulkach i soli. Miękkie kawałki ryby należy wyjąć i obrać mięso. Rozdrobnić  je malakserem. To samo trzeba zrobić z warzywami.Wszystko połączyć z wywarem. Doprawić do smaku (istotne jest maggi). Punktem najważniejszym jest zasmażka na maśle, które rozpuszcza się i łączy z  mąką na patelni, miesza do zrumienienia, a następnie przelewa do gorącej zupy. Wszystko trzeba przemieszać delikatnie. Na końcu dodaje się kwaśnej śmietany 18%, którą trzeba rozmieszać z małą ilością gorącej zupy w kubku. Najważniejszym składnikiem oprócz karpia, jest zielona pietruszka, która posiekana na drobne płateczki, trafia do zupy pod sam koniec nadając zupie szlachetnego smaku.
Zupę rybną podajemy z grzankami z bułki (wcześniej rumieni się je na patelni na maśle, tak by ich nie spalić).

Tę zupę można pokochać. Być może zupa rybna kojarzy się wielu osobom z czymś nie do przełknięcia, zwłaszcza ta z karpia. Przekonajcie się, że  czasem nasze wyobrażenie o czymś, mija się kompletnie z prawdą. I to jest właśnie ten przypadek. 
Życzę Wam tak wspaniałych świąt, jak dobra jest zupa rybna z naszego stołu wigilijnego - niezwykła pośród innych zup, pełna smaków, zaskakująca, wyjątkowa.
Dla mnie to jeszcze smak dzieciństwa, dla Was może być odkryciem dorosłości;)

4 komentarze: