Stoimy przed wyborem - czekoladowy raj lub czyśćcowe kulinarne ubóstwo:)
Nie namawiam, ale proponuję:)
Ekskluzywny, czekoladowy deser godny najszlachetniejszego podniebienia. Zaczerpnęłam ze strony moje wypieki.
Niezawodna!
Ciasto czekoladowe:
85 g masła
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 duże jajka, białka i żółtka osobno
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
szczypta soli
Do rondelka
włożyć masło, posiekaną gorzką czekoladę i kawę. Rozpuścić na parze (rondelek
ustawiłam na garnku z gotującą się wodą). Nie należy zbyt często mieszać, tylko
czekać aż czekolada powoli połączy się ze składnikami. Gdy masa czekoladowa
stanie się jednolita odstawić i przestudzić. Dodać żółtka, olejek waniliowy i wymieszać
drewnianą łyżką. Odstawić na bok. W drugiej misce ubić na sztywno białka ze
szczypta soli. Dodać 1/3 białek do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.
Potem resztę.
Rozłożyć na
blaszce tortowej (24 cm średnicy) wysmarowanej masłem (dno) i wyłożonej papierem
do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec 15-20 minut w
160st.Celsjusza.
Mus z gorzkiej czekolady:
2 łyżki kakao
5 łyżek ciepłej wody
200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
1,5 szklanki śmietany kremówki 30%,
schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Kakao wymieszać z wodą. Czekoladę
rozpuścić w rondelku na parze. Do przestudzonej dodać kakao z wodą,
wymieszać. Osobno ubić śmietanę kremówkę
na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. 1/3 śmietany przełożyć do masy
czekoladowej, delikatnie wymieszać. Dodać resztę. Wyłożyć na upieczony
wcześniej, czekoladowy spód. Wstawić do lodówki na godzinę.
Mus z białej czekolady:
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
170 g białej czekolady
1,5 szklanki śmietany kremówki 30%,
schłodzonej
Żelatynę wymieszać z wodą, by
napęczniała. W międzyczasie zagotować w rondelku pół szklanki śmietany kremówki.
Do gorącej wlać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać
posiekaną białą czekoladę i rozmieszać do rozpuszczenia. Pozostałą część
kremówki ubić na sztywno i dodać do wystudzonej masy z białej czekolady
(dodajemy stopniowo!). Wymieszać bardzo delikatnie. Przełożyć na zastygnięty
mus czekoladowy. Chłodzić w lodówce kilka godzin. Oprószyć startą grubo,
czekoladą.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz