/swojana/

niedziela, 6 stycznia 2013

Ciasto absolutnie czekoladowe, dla tych, którzy nie chcą się odchudzać:)

Stoimy przed wyborem - czekoladowy raj lub czyśćcowe kulinarne ubóstwo:)
Nie namawiam, ale proponuję:)
Ekskluzywny, czekoladowy deser godny najszlachetniejszego podniebienia. Zaczerpnęłam ze strony moje wypieki.
 Niezawodna!


Ciasto czekoladowe:

    85 g masła

    200 g gorzkiej czekolady, posiekanej

    3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    4 duże jajka, białka i żółtka osobno

    1/3 szklanki jasnego brązowego cukru

    szczypta soli
Do rondelka włożyć masło, posiekaną gorzką czekoladę i kawę. Rozpuścić na parze (rondelek ustawiłam na garnku z gotującą się wodą). Nie należy zbyt często mieszać, tylko czekać aż czekolada powoli połączy się ze składnikami. Gdy masa czekoladowa stanie się jednolita odstawić i przestudzić. Dodać żółtka, olejek waniliowy i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na bok. W drugiej misce ubić na sztywno białka ze szczypta soli. Dodać 1/3 białek do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Potem resztę.

Rozłożyć na blaszce tortowej (24 cm średnicy) wysmarowanej masłem (dno) i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec 15-20 minut w 160st.Celsjusza.

Mus z gorzkiej czekolady:
   2 łyżki kakao
    5 łyżek ciepłej wody
    200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
    1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli
Kakao wymieszać z wodą. Czekoladę rozpuścić w rondelku na parze. Do przestudzonej dodać kakao z wodą, wymieszać.  Osobno ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. 1/3 śmietany przełożyć do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Dodać resztę. Wyłożyć na upieczony wcześniej, czekoladowy spód. Wstawić do lodówki na godzinę.

Mus z białej czekolady:
    1 łyżeczka żelatyny

    1 łyżka wody

    170 g białej czekolady

 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej

Żelatynę wymieszać z wodą, by napęczniała. W międzyczasie zagotować w rondelku pół szklanki śmietany kremówki. Do gorącej wlać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać posiekaną białą czekoladę i rozmieszać do rozpuszczenia. Pozostałą część kremówki ubić na sztywno i dodać do wystudzonej masy z białej czekolady (dodajemy stopniowo!). Wymieszać bardzo delikatnie. Przełożyć na zastygnięty mus czekoladowy. Chłodzić w lodówce kilka godzin. Oprószyć startą grubo, czekoladą.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz