Oto drugi rodzaj nalewki, tym razem służący li i wyłącznie zdrowotności:) - nalewka z zielonych orzechów. Nie dość, że poprawia witalność, oczyszcza z robaków (tak, tak, zawsze, jakiś tam ma swoje mieszkanko:), pomaga na dolegliwości żołądka i jelit. Trzeba ją robić właśnie w lipcu, póki orzechy jeszcze zielone i miękkie.
10 orzechów włoskich w łupinach pokroić drobno i zalać 1 litrem wódki 40 %. Do tego dodać dwie łyżki cukru rozpuszczone w odrobinie przegotowanej wody. Zostawić w szczelnie zamkniętym słoju przez miesiąc. Nabierze brunatnego koloru. Należy wtedy odcedzić przez gazę ułożoną na sitku lub filtry do kawy. Do orzechów wsypać trzy łyżki cukru i zamknąć na kolejne dwa tygodnie w słoiku. Powstały syrop wlać do nalewki i odstawić do sklarowania.
Nastawiłam, czekam. Czekam z niecierpliwością, bo piłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz