/swojana/

niedziela, 3 czerwca 2012

Jagodowy smak lata - sernik na zimno w prawdziwej galaretce z jagód (po noszymu borówek)


Cóż...zatęskniło się za latem, za upalnym, snującym się leniwie wieczorem, za borówkowymi halami  w Beskidzie...i  z tęsknoty, którą w duszy czuć może ten tylko, co góry kocha, narodził się nasycony smakami  jagód, wanilii, miodu sernik, lekki jak chmurka, niewymagający pieczenia z niewiarygodnie pięknym, galaretkowym  wierzchem koloru oberżyny.
Jagodowy Smak Lata (sernik na zimno)

Spód:
170 dag maślanych herbatników Leibniz
7 dag masła
7 dag posiekanych orzechów włoskich

 Środek:
 2 serki mascarpone (50 dag)
              500 ml jogurtu naturalnego
              5 łyżek miodu (można dosłodzić cukrem pudrem)
              1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (Kotanya)
               1 łyżeczka estraktu z wanilii
              2 dag żelatyny


 
Wierzch jagodowy:
              20 dag jagód (mogą być mrożone)
               5 łyżek cukru pudru
               2 łyżeczki żelatyny
               
         Wykonanie:
Rozgnieść herbatniki, połączyć z posiekanymi drobno orzechami włoskimi, wlać roztopione masło. Spód ułożyć na 20 cm tortownicy, wyrównać przyciskając do dna. Włożyć do lodówki.
W tym czasie zmiksować dwa serki mascarpone z miodem. Stopniowo dodawać jogurt (po pół szklanki) i cukier z prawdziwą wanilią. Wsypać aromat waniliowy. Żelatynę moczyć w 4 łyżkach wody przez 10 minut, póki nie napęcznieje. Zalać ją wrzątkiem (1/3 szklanki) i rozpuścić. Miksować z masą serową (UWAGA! DODAJEMY PO ŁYŻCE!). Wylać masę na spód z herbatników, wyrównać silikonową szpatułką. Włożyć do lodówki.
Jagody wrzucić do rondelka, wsypać cukier puder i podgrzewać dotąd, aż jagody puszczą sok. Zmiksować je, przetrzeć przez sito do uzyskania gładkiego musu. Żelatynę zalać odrobiną wody do napęcznienia. Dodać 3 łyżki wrzątku. Rozpuścić i wlać do przetartych jagód. Gdy galaretka zacznie tężeć, można wylać na zastygniętą masę serową.
To niebo w gębie!!! Jedzcie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz