Cóż...zatęskniło się za latem, za upalnym, snującym
się leniwie wieczorem, za borówkowymi halami w Beskidzie...i z
tęsknoty, którą w duszy czuć może ten tylko, co góry kocha, narodził się
nasycony smakami jagód, wanilii, miodu sernik, lekki jak chmurka,
niewymagający pieczenia z niewiarygodnie pięknym, galaretkowym
wierzchem koloru oberżyny.
Jagodowy Smak Lata (sernik na zimno)
Spód:
170 dag maślanych herbatników Leibniz
7 dag masła
7 dag posiekanych orzechów włoskich
Środek:
2 serki mascarpone (50 dag)
500 ml jogurtu naturalnego
5 łyżek miodu (można dosłodzić cukrem pudrem)
1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (Kotanya)
1 łyżeczka estraktu z wanilii
2 dag żelatyny
Wierzch jagodowy:
20 dag jagód (mogą być mrożone)
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Rozgnieść herbatniki, połączyć z posiekanymi drobno orzechami włoskimi, wlać roztopione masło. Spód ułożyć na 20 cm tortownicy, wyrównać przyciskając do dna. Włożyć do lodówki.
W tym czasie zmiksować dwa serki mascarpone z miodem. Stopniowo dodawać jogurt (po pół szklanki) i cukier z prawdziwą wanilią. Wsypać aromat waniliowy. Żelatynę moczyć w 4 łyżkach wody przez 10 minut, póki nie napęcznieje. Zalać ją wrzątkiem (1/3 szklanki) i rozpuścić. Miksować z masą serową (UWAGA! DODAJEMY PO ŁYŻCE!). Wylać masę na spód z herbatników, wyrównać silikonową szpatułką. Włożyć do lodówki.
Jagody wrzucić do rondelka, wsypać cukier puder i podgrzewać dotąd, aż jagody puszczą sok. Zmiksować je, przetrzeć przez sito do uzyskania gładkiego musu. Żelatynę zalać odrobiną wody do napęcznienia. Dodać 3 łyżki wrzątku. Rozpuścić i wlać do przetartych jagód. Gdy galaretka zacznie tężeć, można wylać na zastygniętą masę serową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz