To słodkie, bardzo szybkie co nieco, to rolada biszkoptowa z konfiturą jagodową i bitą śmietaną. Należy u czynić to tak:
Biszkopt: 3 jajka od kury nioski, 5 dag cukru, 4 dag mąki pszennej i 4 dag mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Do przełożenia: słoik konfitury jagodowej (latem zrobiłabym sama ze świeżych jagód - po "noszymu" borówek), 250 ml śmietany 30 lub 36 (w Lidlu w sprzedaży jest bardzo dobra śmietana Pilos, w innych Łowicz 36 - doskonała), łyżka cukru pudru.
Wykonanie:
białka ubić osobno na sztywno ze szczypta soli, dodawać po trochu cukier, potem po jednym żółtku. Wreszcie przestawić mikser na najniższe obroty i wolno mieszając przesiewać przez sitko zmieszane mąki z proszkiem.
białka ubić osobno na sztywno ze szczypta soli, dodawać po trochu cukier, potem po jednym żółtku. Wreszcie przestawić mikser na najniższe obroty i wolno mieszając przesiewać przez sitko zmieszane mąki z proszkiem.
Płytką blachę z piekarnika (tę, która zawsze jest w komplecie w piekarnikach, o wymiarach 30 na 30), wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać silikonową packą. Biszkopt tworzy dość cienką warstwę.
Piec w 170 st. Celsjusza przez 12 minut.
Wyjąć, odwrócić do góry nogami tak, by papier był na wierzchu, na czystą ściereczkę, zdjąć papier i zawijać biszkot wraz ze ścierką bardzo ściśle.
Biszkopt stygnie, a my w tym czasie ubijamy śmietanę na pełnych obrotach z cukrem pudrem do sztywności (jeśli nie będzie dostatecznie sztywna, dodać opakowanie śmietanfixu (choć ja tego nie lubię robić, bo wydaje mi się, że delikatnie zmienia smak)
Piec w 170 st. Celsjusza przez 12 minut.
Wyjąć, odwrócić do góry nogami tak, by papier był na wierzchu, na czystą ściereczkę, zdjąć papier i zawijać biszkot wraz ze ścierką bardzo ściśle.
Biszkopt stygnie, a my w tym czasie ubijamy śmietanę na pełnych obrotach z cukrem pudrem do sztywności (jeśli nie będzie dostatecznie sztywna, dodać opakowanie śmietanfixu (choć ja tego nie lubię robić, bo wydaje mi się, że delikatnie zmienia smak)
Gdy rolada wystygnie w ściereczce, rozwijamy ją, można nasączyć spirytusem:), wykładamy konfiturę jagodową (lub świeże jagody), przykrywamy równo rozsmarowaną bitą śmietaną. Zostawiamy spory margines od brzegów, żeby śmietana nie uciekła w trakcie zwijania na zewnątrz.
PS.Ściereczka musi być lniana i CZYSTA!!!:)
Smacznego!
Wykorzystałam przepis z mojej zaufanej strony "moje wypieki".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz