/swojana/

sobota, 22 października 2011

Chleb z pieczonymi ziemniakami



Wspaniały! Wymaga trochę zabiegów i czekania, ale te dwa bochny, które wyjęłam dziś wieczorem z pieca...uhm...rozkosznie chrupkie, mokre, rozpływające się w ustach;) Smak prawdziwego chleba!

Oto przepis (pochodzi ze strony moje wypieki)


Składniki na zaczyn:
300 g mąki białej pszennej chlebowej (polecam mąkę z Biedronki 650)
195 ml wody
6 g soli (to jedna łyżeczka)
0,6  g świeżych drożdży

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Dobrze wymieszać, przykryć szczelnie folią aluminiową. Zostawić na 12 -16 godzin w temp. ok 21 st.Celsjusza.

Składniki na ciasto chlebowe: 
550 g mąki pszennej chlebowej
150 g mąki pszennej razowej
415 ml wody
18 g soli (3 łyżeczki)
12 g świeżych drożdży
250 g upieczonych lub ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kawałki lub ugniecionych
cały zaczyn
Wszystkie składniki wymeszać mikserem  za wyjątkiem zaczynu około 3 minut mikserem. Powoli, po kawałku dodawać zaczyn - ciasto powinno być wilgotne, ale nie za luźne. Zagniatać 4 minuty, przykryć folią i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.(ok.24 st.Celsjusza). Po upływie połowy czasu można ciasto złożyć na pół.  Ciasto podzielić i uformować dwie kule. Odłożyć je na 20 min., by odpoczęły.  Następnie uformować dwa bochenki podsypując jeśli trzeba mąką i pozwolić im wyrosnąć pod przykryciem około 1 godz.15 min. w 24 st. Celsjusza.

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni, piec około 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 25 minut. Dodatek ziemniaków sprawia, że chleb szybko nabiera koloru, ale potrzebuje dłuższego pieczenia. Studzić na kratce.

1 komentarz:

  1. Jestem pełna podziwu dla twej działalności, nie spodziewałam się! Za chleb się właśnie zabieram. Nie wiem tylko czy bez koszy do wyrastania bochenki mi się nie rozlezą. We Wrzeszczu różne dziwne mąki można kupić w Zatoce na Grunwaldzkiej. Nie jest to najtańszy zakup, ale zawsze dużo korz ystniej niż w sklepach ze zdrową żywnością!

    OdpowiedzUsuń