/swojana/

wtorek, 15 lipca 2014

Jagodowe pierogi Mamy







Pierogi z jagodami
(na 40 pierogów)

3 szkl. mąki pszennej
2 łyżki oleju
ciepłe mleko - tyle, ile weźmie mąka (ok. 1 szkl.)
szczypta soli

Wyrobić ciasto, powinno mieć konsystencję ciastoliny. Rozwałkować dość cienko i wykrawać szklanką koła. 
Jagody zmieszać z cukrem, ale dopiero po rozwałkowaniu ciasta, żeby nie podeszły zbyt mocno sokiem. Jeśli sok dostanie się w miejsce na zlepienie, rozpadną się w gotowaniu (ale to każdy wie).
Wrzucać na wrząca osoloną wodę, przemieszać, żeby nie przywierały do dna. Kiedy wypłyną gotować jeszcze 2-3 minuty. Gorące pierogi przełożyć kawałeczkami masła, a po nałożeniu na talerz posypać cukrem i cynamonem. Polać kwaśną śmietaną 18%. 
Pierogi są miękkie i delikatne, dobrze się kleją. Mleko dodaje się do ciasta na pierogi z owocami, do innych ciepłą wodę.
Smacznego! Przepis na ciasto pochodzi z okolic Zofiówki.






I talerz wylizany do czysta...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz