Dynia: Niedużą dynię należy pokroić na części, usunąć pestki i włożyć do garnka. Włożyć na 90 minut do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. Celsjusza. Po upieczeniu wydłubać miąższ i przetrzeć malakserem.
Spód ciasta: 25 dag ciasteczek korzennych (w oryginalnym przepisie imbirowe) zmalaksować z 8 dkg masła i dwoma łyżeczkami przypraw korzennych (konsystencja mokrego piasku). Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, rozprowadzić masę ciasteczkową równomiernie na dnie i do połowy boków, dobrze "uklepać":) I do lodówki na 30 minut.
Ciasto:
750 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (użyłam maluty), UWAGA! dzisiaj, tj. 21.09.2013 zrobiłam z twarogu trzykrotnie mielonego z Pilosa (kupiony w Lidlu) - różnica jest taka, że sernik wychodzi idealnie gładki, taki bardziej jak sernik na zimno, jest równie wspaniały. A czy grudki sera mają być wyczuwalne, czy nie, to rzecz gustu. Mnie pasują oba:)
250g serka mascarpone
3 jajka
3 żółtka
190 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
425 puree z dyni
2 łyżeczki przyprawy do piernika (można osobno przyprawy korzenne utarte w moździerzu)
Wszystko zmiksować. Przełożyć na tortownicę z masą ciasteczkową. Wygładzić. Tortownicę obłożyć folią aluminiową i włożyć do większego naczynia wypełnionego wodą do wysokości połowy tortownicy (tzw.kąpiel wodna). Piekarnik nagrzać do 170 st.Celsjusza, a po włożeniu sernika skręcić temperaturę do 150 st. Piec przez 90 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić jeszcze trochę w piekarniku.
Zimny sernik wstawić do lodówki. Można przybrać kleksami bitej śmietany ubitej ze śmietany 36 % i niewielkiej ilości cukru pudru.
Sernik nie jest bardzo słodki, za to bardzo wilgotny, aromatyczny...|Szybko znika z blaszki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz