/swojana/

wtorek, 10 września 2013

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem waniliowym

 Przepis (zaczerpnięty ze strony moje wypieki)

1.Masa budyniowa (należy ją przygotować najpierw)

składniki: 

1 l mleka (4 szkl.)
1 szkl. cukru
2/3 mąki pszennej
10 żółtek
kilka kropli olejku waniliowego (w oryginalnym przepisie parę ziarenek wanilii)
3,5  szkl. mleka zagotować z wanilią i połową cukru.
Żółtka zmiksować z resztą cukru na jasną, jednolitą masę. Wlać resztę mleka, mąkę i zmiksować. Masę żółtkową przelać do gorącego mleka mieszając cały czas. Powstanie gęsta masa budyniowa.
Odstawić na dwie godziny do wystygnięcia, nie mieszać!

2.Ciasto: 

Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, 20 dkg  zimnego masła (kostka), 1 łyżka smalcu, 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%, jajko, 17 dkg cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu

Składniki szybko i dokładnie zagnieść. Uformować dwie kule, owinąć folią spożywczą i umieścić na godzinę w lodówce.


3. Owoce: 4 brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, osuszyć, zdjąć skórkę, przekroić na połówki wyjąwszy pestki, pokroić w półksiężyce.


4. Słodki finał:

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. W przepisie proponowano prostokątną blaszkę o wymiarach 23x34, ale ja nie miałam, więc użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Kule rozwałkować na kształt brytfanny. Wyścielić ją papierem do pieczenia, ułożyć spodnią warstwę ciasta, wyłożyć na to masę budyniową, ułożyć brzoskwinie. Na górze położyć drugą warstwę ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 190 st. Celsjusza ok. 50 minut do zrumienienia się wierzchu ciasta. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Powstrzymać swe kulinarne zapędy dopóki nie wystygnie. Kroić  w kwadraty lub inne kształty. I jeść, jeść ze smakiem;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz