/swojana/

sobota, 22 grudnia 2012

Ciasteczka wigilijne z marcepanem


13 dkg masy marcepanowej
9 dkg masła
6 dkg drobnego cukru
szklanka mąki pszennej
pół szklanki maki ziemniaczanej
2 żółtka
aromat migdałowy
orzechy włoskie
Składniki utrzeć mikserem do ich połączenia. Powstanie elastyczna, doskonale poddająca się naszym zabiegom formowania, masa. Tworzymy kuleczki wielkości małego orzeszka włoskiego. W każdą kuleczkę wsadzamy kawałek orzeszka (w oryginalnym przepisie rysowano kratkę za pomocą widelca) Pieczemy 8-10 minut w temp. 190 st.Celsjusza.
Ciasteczka są delikatne, lekko słodkie o wyraźnym posmaku migdałów. Zdecydowanie świąteczne:)
(przepis zaczerpnięty z "moich wypieków")
Ciasteczka powstały w trakcie przygotowań do wigilii w Dziedzicach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz