/swojana/

niedziela, 9 września 2012

Szarlotka na zbliżającą się jesień...

Ciasto:
45 dag mąki pszennej
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/4 kostki masła
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść razem na stolnicy, ciasto podzielić na pół - jedną połówkę włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika na 2 godziny.
Po upływie tego czasu ciasto z lodówki rozprowadzić na tortownicy (na papierze do pieczenia), nakłuć widelcem i posypać tartą bułką lub kaszą manną (wchłonie nadmiar soku z jabłek). 

Nadzienie: 

 1,5 kg jabłek
2 budynie waniliowe bez cukru
cukier (4 łyżki)
750 ml mleka


Ułożyć na cieście jabłka pokrojone na ósemki. Przygotować budyń: z 750 ml odlać pół szklanki, wsypać dwa budynie waniliowe, 4 łyżki cukru rozmieszać. Resztę mleka zagotować i wlać rozpuszczone budynie (mieszać chwilę na małym ogniu). Ciepły budyń wlać na jabłka. Na górę potrzeć ciasto (z zamrażalnika) na tarce o dużych oczkach. Piec około 45 minut w 200 st. Celsjusza. Smacznego jesiennego!:)
Przepis pochodzi ze strony moje wypieki. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz