/swojana/

sobota, 7 kwietnia 2012

Na Wielką Sobotę (przepis na babkę - zajączka i sernik piernikowy)



 Zajączek z babki cytrynowej - wyśmienity! Piekł się z nim baranek, ale wypłynął i zostało coś na kształt konia:))) Relacja z tragicznych wydarzeń piekarniczych, w poprzednim poście! Zając nie wypłynął, bo foremka była prawidłowo spięta, smakuje wybornie. Przepis zamieszczę niebawem.



Sernik piernikowy 
Spód: 
przepis na doskonałe ciasto kruche (od mamy Przystojnego Goprowca), które  można zastosować na spód sernika (lub szarlotki) :
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
4 żółtka (białka osobno ubić na sztywno ze szczyptą soli)
1 mały proszek do pieczenia
łyżeczka przyprawy korzennej
Wykonanie: żółtka ucierać  z masłem  i cukrem do białości. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sztywną pianę z czterech białek(delikatnie połączyć).  Rozłożyć na blasze. Na wierzch położyć przygotowaną wg przepisu, masę serową (lub mus jabłkowy).Chrupkość, ot co, idealna chrupkość!
Składniki na masę serową:
50 dag twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
25 dag serka mascarpone
3 jajka
pół szklanki jasnego brązowego cukru
pół szklanki płynnego miodu
1 szklanka śmietany kremówki (Łowicz lub Pilos z Lidla)
1 łyżka mąki pszennej
aromat rumowy (do smaku)
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek). Masę serową wylać na kruchy spód. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Wystudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem oprószyć delikatnie 2 łyżeczkami kakao wymieszanymi z połową łyżeczki przyprawy korzennej.


Sernik jest pyszny! W serze wyczuwalna subtelna miodowa nuta. W pierwotnym przepisie proponowano spód z ciasteczek digestive, ale w tym połączeniu nie bardzo mi pasował. Dlatego polecam kruchy spód Mamy Przystojnego Goprowca. Od niej pochodzą też przepiękne, szydełkowe kurki - nakładki na jajka i chwytaki do garnków.  

Babka Cytrynowa

12,5 dag mąki pszennej
12,5 mąki ziemniaczanej
25 dag cukru
1 kostka masła
4 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego typu bałkańskiego
skórka otarta z jednej cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową zetrzeć na tarce. Żołtka rozmieszać z cukrem do białości. Dodać roztopione, ostudzone masło i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wsypać skórkę cytrynową. Na końcu ubite na sztywno białka. Teraz wymieszać na minimalnych obrotach miksera.
Piec około 40 minut w 180 st.Celsjusza w formie na babkę. Ciasta wystarczyło do wypełnienia średniej wielkości zająca i baranka wielkanocnego (baran się zbiesił i wypłynął dołem, następnym razem mocniej go przywiążę do palika:) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz