Tarta (przepis pochodzi z Jaskini Ojca Derektora)
25 dag mąki pszennej
15 dag masła w kawałkach (3/4 kostki)
10 dag brązowego cukru
1 łyżeczka oleju szczypta soli
Nadzienie:
2 łyżki kaszy manny
jabłka w plastry
3 łyżki brązowego cukru
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać resztę składników i wyrabiać przez chwilę ciasto, aż się połączą składniki i powstanie zwarta kula. Kulę ją na 20 minut do lodówki. W międzyczasie pokroić jabłka w plastry. Wyjąć kulę, wyłożyć nią formę na tartę . Wysypać dwoma łyżkami kaszy manny. Położyć jabłka na zakładkę naokoło. Na te jabłka dać kilka plasterków masła. Posypać trzema łyżkami brązowego cukru. Wsadzić do piekarnika i piec przez 30 minut w 170 stopniach. Wyjąć i jeść póki ciepłe.
Hurra udało się!Ja też potrafię piec. Polecam!
OdpowiedzUsuń