/swojana/

czwartek, 15 września 2011

Tarta z jabłkami, której nie da się zapomnieć!


Tarta (przepis pochodzi z Jaskini Ojca Derektora)
25 dag mąki pszennej
15 dag masła w kawałkach (3/4 kostki)
10 dag brązowego cukru
1 łyżeczka oleju szczypta soli

Nadzienie
2 łyżki kaszy manny
jabłka w plastry
3 łyżki brązowego cukru

Wysypać mąkę na stolnicę, dodać resztę składników  i wyrabiać przez chwilę ciasto, aż się połączą  składniki i powstanie  zwarta kula. Kulę ją na 20 minut do lodówki. W międzyczasie pokroić jabłka w plastry. Wyjąć kulę, wyłożyć  nią formę na tartę . Wysypać dwoma łyżkami kaszy manny. Położyć  jabłka na zakładkę naokoło.  Na te jabłka dać kilka plasterków masła. Posypać trzema łyżkami brązowego cukru. Wsadzić do piekarnika i piec przez 30 minut w 170 stopniach. Wyjąć i jeść póki ciepłe. 

1 komentarz: