Składniki na 1 bochenek:( wypróbowany! przepis pochodzi ze strony moje wypieki)
- 700 g mąki pszennej chlebowej(tu niekoniecznie chlebowa, byle miała 11 g białka w składzie)
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dodać drożdże i cukier, potem mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.
Ciasto po wyrośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Chleb jest smaczny. Dzieci sobie chwalą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz