/swojana/

piątek, 21 października 2011

Chleb babuni (na maślance)


Ten chleb upiekłam dla urozmaicenia. Oprócz maślanki dodaje się tutaj mąkę razową (kupiłam w sklepie Organic w Galerii Bałtyckiej). Wyrósł ładnie, jest dość smaczny, zwłaszcza gdy ktoś jest amatorem chleba razowego:)

Składniki na 2 bochenki: (przeois pochodzi ze strony moje wypieki)
  •  14 g świeżych
  • 1/4 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st.)
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciepłej maślanki (40 - 45 st.)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 -2,5 szklanki mąki pszennej
W dużej misce rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). Domieszać masło, sól, maślankę. Dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Odstawić na kwadrans. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste, około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Uformować dwa bochenki, na kształt okrągły, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej - w koszyku (45 - 60 minut). Przed pieczeniem można naciąć bochenki, posmarować z wierzchu mlekiem. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190 st., aż chleb się przyrumieni, a postukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz